1399/2/12 جمعه

گروه آموزش های الکترونیکی و چند رسانه ای

 

*آموزش الکترونیکی چیست؟

      آموزش الكترونيكي يك شيوه نوين آموزشي مي باشد كه به منظور دسترسي آسان و ارزان همه به منابع و خدمات آموزشي در هر زمان و در هر مكان با استفاده از فناوري و ارتباطات( از قبيل ابزارهاي الكترونيكي) انجام مي پذيرد.

آموزش و يادگيري الكترونيكي شيوه اي براي طراحي، تدوين، ارائه و ارزشيابي آموزش است كه از قابليتها و امكانات الكترونيكي براي كمك به يادگيري بهره مي گيرد این روش آموزشي كه از زمان پيدايش اينترنت و گسترش اين فناوري و استفاده از قابليتهاي آن ايجاد گرديده است در حقيقت تكامل يافته شيوه آموزش از راه دور است.

    به طور معمول در اين نوع آموزش، محتواي دوره آموزشي با استفاده از انتقال صدا، تصوير و متن ارائه مي شود و با بهره گيري از ارتباطات دوسويه بين دانشجويان و اساتيد، يادگيري بهتر و آسان تر صورت پذيرفته و كيفيت ارائه دوره آموزشي به بالاترين سطح خود مي رسد. استفاده از تجهيزات و امكانات پيشرفته تر، امكان ارائه اطلاعات و دانش را با كيفيت بهتر و بالاتر فراهم مي سازد. امروزه دانشگاه هاي بسياري در سرتاسر دنيا از اين شيوه براي برگزاري كلا سهاي آنلاين استفاده می نمايند.

        سامانه هایی که تحت E-learning  قرار می‌گیرند و امکان یادگیری از راه دور را فراهم می‌کنند بسیار متنوع هستند، ولی در وهله اول آنچه که مهم است آگاهی علاقه‌مندان از نوع این سیستم‌ها و انتخاب صحیح و نحوه استفاده درست از آن‌هاست. این سیستم‌ها گاهی می‌توانند جایگزین کلاس‌های حضوری هم باشند. در عین حال برای افراد سخت‌کوش و علاقه‌مند می‌تواند مکمل کتاب و کلاس باشد. در یک جمله می‌توان گفت:
 

E-Learning  آوردن یادگیری برای مردم است

به‌جای آوردن مردم برای یادگیری







مزایای آموزش الکترونیکی:

  • حذف محدوديت زماني و مكاني
  • ایجاد فرصت های برابر آموزشی
  • امكان ثبت فعاليتها و پيگيري پيشرفت دانش  پذيران توسط استاد
  • امکان راحت تر و سریعتر بروز رساندن اطلاعات
  • کاهش هزينه هاي آموزشي تحميلي به دانش پذيران
  • كاهش هزينه و زمان رفت و آمد دانش پذير
  • تشويق دانش پذيران به خود يادگيري
  • عدم محدوديت در تعداد پذيرش


فرایند یادگیری الکترونیکی :

     در یك فرایند یادگیری الکترونیکی، مجموعه ای از فعالیت‌ها توسط مدرس، دانشجو و مدیر انجام میشود. این فعالیت‌ها بر اساس قوانین و روال‌های آموزشی انجام میگیرد.مدرس بالاترين مرجع آموزشي در فرایند یادگیری است، به همين دليل بيشترين اختيارات و مهمترين وظايف را به عهده خواهد داشت.در این فرایند ابتدا مدرس براساس موضوعات تعیین شده درسی از مخازن حاوی محتوای آموزشی، منابع را برای آموزش انتخاب می‌كندو سپس فعالیت‌هایی را برای آموزش آن انجام داده ویك مجموعه از آزمون‌ها را برای ارزیابی دانشجویان ارائه می‌كند. دانشجو با دریافت محتوای آموزشی براساس نیاز خود ، به یادگیری می‌پردازد و می‌تواند با استفاده از امكانات موجود ارتباط همزمان یاناهمزمان با مدرس داشته باشد.

چه کسانی از آموزش الکترونیکی استفاده می نمایند :

استفاده کنندگان از آموزش الکترونیکی شامل سه گروه می باشند :

    • دانشجوی الکترونیکی: دانشجویان کارشناسی ارشدی که در یکی از رشته های الکترونیکی دفترچه سازمان سنجش پذیرفته شده است.
    • دانشجوی سنتی با دروس الکترونیکی: دانشجویی که در یکی از رشته های عادی (غیرالکترونیکی) دفترچه سازمان سنجش (کارشناسی ارشد یا کارشناسی) پذیرفته شده است و  یک یا تعدادی از دروس خود را به صورت الکترونیکی انتخاب واحد نموده است. این دروس شامل دروس بدون منبع و یا دروسی که تعداد دانشجوی آنها به حد نصاب تشکیل تعیین شده کلاس در آئین نامه آموزشی نرسیده است می باشد.
    • داوطلبین شرکت در دوره های آزاد الکترونیکی دانشگاه پیام نور که با ثبت نام در دوره های مذکور می توانند از خدمات آموزش الکترونیکی دانشگاه بهره مند شوند.

سامانه مدیریت یادگیری (LMS)

        یكی از عناصر اصلی در هر سامانه آموزش الکترونیکی طراحی و پیاده‌سازی آن است كه باید مبتنی بر استانداردهای آموزشی بوده و برای جهت ‌دهی به فرایند یادگیری، ارتقای آن و جذاب‌تر نمودن محیط یادگیری استفاده نماید. این سامانه شامل مجموعه‌ای از امكانات می باشد كه برای حضور در کلاس مجازی، تعامل اساتید و دانشجویان، ارائه و استفاده از محتوای الکترونیکی،گزارش‌گیری پیشرفت دانشجو، ارائه تمرین ها و آزمون های برخط طراحی شده است. آدرس سامانه مدیریت یادگیری دانشگاه پیام نور Lms.pnu.ac.ir می باشد.( فایل راهنمای استفاده از LMS نیز در سامانه قرار دارد.)

 دسته‌بندی کلی ابزارهای LMS به صورت زیر است:
 

  • کلاس مجازی(Virtual class)
     این کلاس با حضور استاد و دانشجویان در محدوده زمانی مشخص، به‌طور زنده برگزار می‌شود. کلاس مجازی ابزارهای متنوعی برای شبیه‌سازی کلاس درس معمولی دارد. ارتباط صوتی و تصویری بین استاد و دانشجویان، گفتگوی نوشتاری، تخته سفید، به اشتراک گذاری انواع فایل، دسترسی از راه دور به رایانه دانشجویان (Desktop Sharing) از ابزارهای اصلی کلاس مجازی است. همه ابزارها تحت کنترل استاد است و درصورت صدور اجازه از سوی استاد، برای دانشجویان فعال و قابل استفاده خواهد بود. کلیه استفاده کنندگان آموزش الکترونیکی اعم از حاضران در کلاس های مجازی و افرادی که بعنوان اعضاء کلاس امکان حضور در کلاس را ندارند، می‌توانند در فرصت مناسب از فایل ضبط شده کلاس استفاده نمایند.
     
  • محتوای الکترونیکی

     
     
    تمام یا بخشی از کتاب که توسط استاد تولید محتوای الکترونیکی تحت عنوان سناریو  آماده می‌شود. مطالب و مفاهيم کتاب در قالب رسانه‌هاي متن، تصوير، صوت، فيلم و پويانمائي که به صورت قطعات آموزشی (Learning Objects ) مستقل با قابلیت پیوند ( Link ) بین درسها، فصلها و بخشها ارائه میشود. این محتوا برای ارائه و بارگزاری بر روی سامانه مدیریت یادگیری به استاندارد قابل ارائه بر روی این سامانه (LMS) تبدیل می‌شود.

  • آزمون برخط (Online)

     ابزاری مناسب برای برگزاری آزمون میان ترم و سایر آزمون هایی که مدرسین در طول ترم بصورت تستی و یا تشریحی برگزار می کنند می باشد. این آزمون در زمان تعریف شده توسط مدرس فعال شده و نمرات آزمون های تستی بصورت سیستمی محاسبه می شود.

نکات ضروری و تعاریف:

  • به دانش آموختگانی که در کد رشته محل های مجازی دانشگاه پیام نور پذیرفته شده وموفق به اتمام دوره آموزش خود شده اند  مدرك رسمي مورد تأييد وزارت علوم، تحقيقات و فناوري با قید آموزش الکترونیکی اعطا خواهد شد.
  • منابع درسی دانشجویان همانند سایر دانشجویان دانشگاه پیام نور می باشد. برای اطلاع از این منابع به سایت دانشگاه پیام نور مراجعه شود. 
  •  امور دانشجویی مانند تشکیل پرونده، تطبیق واحد، حذف و اضافه، برگزاری آزمون پایان ترم و ... کاملا مشابه دانشجویان سنتی در مرکز/ واحد پذیرش صورت می پذیرد.
  • کلیه دروس عملی-نظری،عملی،کارگاهی و سمینار  به صورت سنتی و با دانشجویان حضوری در مرکز پذیرش دانشجو برگزار می شود.
  • مرکز آموزش الکترونیکی: به مجری ارائه دروس و برگزاری کلاس ها به صورت الکترونیکی گفته می شود.
  • نماینده آموزش الکترونیکی: فردی که در راستای سیاست های دانشگاه، اقدامات مرتبط با حوزه آموزش الکترونیکی در استان ذیربط را هماهنگ و اجرا می‌نماید و مسئول برگزاری کلاس های الکترونیکی می باشد و پاسخگوی  مسائل مربوط به برگزاری کلاس های الکترونیکی و سامانه مدیریت یادگیری همه اساتید و دانشجویان الکترونیکی و آن دسته از دانشجویان سنتی که یک یا چند درس خود را به صورت الکترونیکی انتخاب واحد نموده اند، می باشد.
  • استاد ارائه درس: اساتید دانشگاه پیام نور یا اساتید سایر دانشگاههای که  دروس الکترونیکی را تدریس می نمایند .